Historien bak DiabetesCoachen
Hei! Så hyggelig å se deg!
I tillegg til å være en trebarnsmor og diabetescoach elsker jeg mennesker, naturen og sunn, god mat. Jeg har også jobbet mange år som HR konsulent i norsk næringsliv. Jeg har bodd mange steder, blant annet i Spania, Hellas, Thailand, USA og på Gjøvik. Men jeg er fra Oslo, og nå bor vi her igjen.
Har du noen gang opplevd at en hendelse blir et vendepunkt i livet ditt?
Vendepunktet for meg fikk meg til å innse hva jeg måtte fokusere på – hvor jeg måtte gjøre en endring og bety en forskjell!
Vendepunktet skjedde første året vi bodde i USA. Her er historien om hva som skjedde:
Et halvt år hadde gått og vi hadde begynt å tilpasse oss klimaet (varmt og fuktig), kulturen og maten (big size) i Texas.
Vi trodde vi levde ganske sunt. Men når jeg ser tilbake gjorde vi egentlig ikke det. Vi ble preget av den amerikanske matkulturen og var nok sukkeravhengige hele gjengen.
Diabetes 2 har vi hatt i min familie lenge, og jeg burde nok vært mer på vakt.
Så fikk sønnen min diabetes 1 - og verden raste sammen!
Det var dramatisk. Espen fikk alvorlig syreforgiftning grunnet for høyt blodsukker, og måtte behandles akutt.
Etter 4 dager på Texas Children Hospital kunne vi endelig reise hjem. Familien var samlet igjen, men ingenting var helt som før.
De første månedene tilpasset vi oss lydig legenes anbefalte regime; planla hvert måltid, målte opp insulin og satt det før maten. Espen var i form igjen og det var godt å se. Problemet var bare at blodsukkeret hans svingte så veldig.
Espen kort tid før vi fant ut at han hadde diabetes.
Svingende blodsukker og humør påvirket hele familien
Jeg fikk det ikke til å stemme at vi skulle gi Espen så mye karbohydrater fordi han da måtte sette så mye insulin, og dette skapte ubalanse i neste omgang med lavt blodsukker når han var aktiv eller for høyt blodsukker dersom han ikke var aktiv. Vi merket også hvor mye stress og fokus Espens blodsukkerverdier fikk i familien. For Espens humør svingte i takt med blodsukkeret; han ble bråkete, kranglete og ukonsentrert når han var ”høy” og sløv, slapp og skjelven når han var ”lav”. Store- og lillesøster var engstelige og skulle passe på broren sin. Vi foreldre ble slitne av ”alt styret” og å ofte måtte opp om natten for å sjekke blodsukkeret for å vite at han var trygg.
I tillegg kom alle bekymringene for hvordan dette skulle gå. Informasjonsmaterialet fra helsevesenet er fullt av mer eller mindre forventede konsekvenser av diabetes dersom man ikke behandler sykdommen godt nok; redusert forventet levealder, amputasjoner, blindhet, nyresvikt osv.
Vi jobbet veldig hardt for å gjøre alt riktig og det påførte familien mye stress. Dette trigget meg til å søke etter alternative løsninger som kunne fungere bedre for vår familie. Etter undersøkelser i foreliggende forskning og diskusjoner både med diabetespesialister og på hjemmebane, ble vi enige om å redusere karbohydratene i kosten vår for å få mer stabilt blodsukker.
Vi gikk i gang: Pasta/ris/poteter/brød/kornblandinger ble redusert eller erstattet med grønnsaker, egg, nøtter, ost og helfete meieriprodukter. Jeg eksperimenterte med blomkål”ris”, Pizza uten hvetemelsbunn, og bakte brød som bestod av lavkarbo melsorter som mandelmel, kokosmel, sesamfrømel og linfrømel. Som søtning brukte vi stevia, sukrin eller frukt. Jeg eksperimenterte og brukte mye tid på dette. Mye ble godt, noe ble mislykket eller avvist av familien. Etter hvert har jeg produsert en hel kokebok (eller tre) av oppskrifter som er godkjent eller elsket av familien og andre.
Dette ble også starten på ernæringsstudier, kokkeskole og senere en master i folkehelse. Jeg ble yoga instruktør og fordypet meg i kroppens hormoner og hvordan vi endrer vaner.
Bilde: Stabilt og godt blodsukker gjennom dagen gir mestringsfølelse og selvtillit.
Noe av det viktigste som kom ut av de endringene vi gjorde var at Espen selv følte han kom i balanse. Han fikk kontroll på kroppen sin og med det kom et mer stabilt og godt humør. Uten de høye og lave blodsukkerverdiene slapp han å tenke så mye på at han hadde diabetes! Han fikk mer frihet, kunne være mer ute med venner og ble invitert på overnattinger igjen. Dette har motivert han til å holde seg på den samme linja. Når han er på kontroll får han også skryt for sitt fine langtidsblodsukker, – og det er jo motiverende.
Espen er nå 19 år, 185 høy og atletisk. Han trener mye og styrer kostholdet sitt selv. Han har blitt en habil kokk, og lager stort sett all mat fra bunn.
Han hevder selv at det ikke har ikke vært noe tap for ham å kutte ned på karbohydrater, tvert imot! Han har tatt eierskap og lært seg mye om kosthold og næringsstoffene i maten.
Den livsstilsendringen vi tok som familie, tok ca 2 år å gjennomføre. Det ble mye prøving og feiling. Jeg var primus motor og drev prosessen, som etterhvert ble et viktig familieprosjekt. Som resultat har hele familien blitt sunnere og friskere.
Senere har jeg hjulpet mange å gjøre det samme. Og de tar selvfølgerlig snarveien, og slipper å gjøre de feilene vi gjorde.
Vil du vite mer eller lurer på om jeg kan bistå deg eller din familie? Ta kontakt.
Jeg heter Guro og er mamma, helseentusiast og naturelsker. Jeg har også et brennende engasjement for diabetes, med både type 1 og type 2 i nær familie. Du kan leve veldig GODT med diabetes. Som helsecoach, kulinarisk kokk, trenings- og yogainstruktør og med en mastergrad innen folkehelse, har jeg et spesielt fokus på å hjelpe de som lever med diabetes. Mitt mål er å bidra til gode mat-, trening og livsstilsvaner for et sunt liv med stabilt og godt blodsukker. Denne nettsiden skal være en ressurs for hjelp, inspirasjon og ny kunnskap i tillegg til å være et miljø hvor vi kan utveksle erfaringer.
"Lærte meg å stresse ned og få fart på forbrenningen! Jeg nådde stort sett alle målene jeg satt etter coaching med Guro! Jeg er også blitt mer bevisst på hvilke faktorer som er viktigst for min egen og familiens helse. Jeg kom i gang med trening igjen og Guro lærte meg gode teknikker for å stresse ned og få fart på forbrenningen. Alt i alt føler jeg at jeg har fått maks utbytte, informasjon og støtte! Jeg kan anbefale Guro på det varmeste. Hun er lett å prate med, engasjert og kunnskapsrik."
Over 75 % av maten du finner i butikken er tilsatt sukker! Ofte gjemt bak eksotiske og ukjente navn.
Legg igjen navn og epost, så får listen du kan ta med deg når du handler.