Men uka er hektisk, og uten en plan og litt tilrettelegging er sjansen stor for at man gir opp helsemålet før måneden er over.
Derfor trenger vi rutiner! Og når de blir som en autopilot trenger vi ikke lenger bruke energi for å holde på de gode vanene. Da går det av seg selv!
Planlegging er gull
Bare det å slippe å måtte tenke ”hva skal jeg ha til middag i dag” når du allerede er sulten, er en lettelse for de fleste! Med litt planlegging og forarbeid kan du hvile i trygg viten om at ukas sunne kost allerede er ivaretatt.
Få måltidsplan
Derfor har jeg utviklet en måltidsplan med handleliste som jeg både bruker selv og tilpasser for andre:
- Spar tid og penger
- Få riktig sammensatte og næringsrike måltider gjennom hele uka
- Jevn energi og stabilt blodsukker
- Slipp raske og usunne "nødløsninger"
- Handle inn alt en gang
Måltidsplanen inkluderer en handleliste!
PS! Jeg skreddersyr også måltidsplaner. Ta kontakt hvis du vil ha en måltidsplan tilpasset dine ønsker og behov.
Tips for å få måltidsplanen til å funke for deg:
Etter du har printet ut måltidsplanen og handlelisten:
1. Planlegg uken din
Gjør gjerne dette noen dager før uka starter slik at du rekker å handle og forberede. Jeg bruker litt av helgen til dette.
Du kan se gjennom kokebøker og nettsider som denne for å finne oppskrifter på mat du vil inkludere i neste ukes måltider. Husk at hvis du bestemmer deg for å lage 14 nye matretter i løpet av kommende uke kan det fort bli for slitsomt til å klare å opprettholde over tid. Gjør det derfor så enkelt som mulig, spesielt i starten.
2. Fokuser på mat du allerede har i huset
Dersom du må kjøpe inn noe nytt fokuser på om du kan bruke de samme ingrediensene i flere oppskrifter. For eksempel: Hvis har et blomkål hode og en bunt brokkoli så sørger du for å velge oppskrifter hvor du får bruk for disse ingrediensene. Og så velger du kanskje squash og tomater neste uke.
Ved å la oppskriftene sirkulere rundt noen ingredienser unngår du å la mat ligge og råtne i kjøleskapet i tillegg til at du sørger for et mangfold og variasjon i grønnsakene.
3. Store porsjoner
Lag så stor porsjon med middag at du kan bruke det til lunch neste dag. Hvis du f.eks har chucken nuggets med grønnsaksmos til middag, så tar du chucken nuggets med f.eks avokado og tomat til lunch dagen etter.
Hvis du har spesielt hektiske dager hvor du vet at du ikke har tid til å lage middag så må dette også legges inn i planen din. Disse dagene kan det være fint å ha rester fra tidligere middager eller flere småretter tilgjengelige. Jeg har delt mange småretter under oppskrifter på denne siden.
4. Handleliste
Du setter deg altså først ned med måltidsplanen og skriver inn måltidene og mellommåltidene du ser for deg kommende uke. Så går du gjennom ingrediensene i oppskriftene, ser etter hva du har i skuffer og skap og skriver inn i handlelisten det du må kjøpe.
5. Fra plan til action
Når skal måltidsplanen bli til smakfulle måltider? Sett av tid i kalenderen til å lage maten, og engasjer de nærmeste. Heng gjerne måltidsplanen opp på veggen slik at hele husholdningen kan bidra og ansvarliggjøres i forhold til ukas sunne og gode måltider.
6. Bestemt men tålmodig
Bestem deg og vær tålmodig i starten. De første ukene tar denne prosessen litt ekstra tid og energi. Så etterhvert kan du begynne å sirkulere måltidsplanene. Og da min venn, kan du virkelig høste det du har sådd!
Hjemme hos oss
har dette blitt en rutine vi har i hverdagene. I ferier faller vi helt ut, og da er det alltid litt strev å komme inn i rutinen igjen. Men det er verdt det, for når dette systemet «ruller og går» så skaper det forutsigbarhet og ro i ellers så hektiske dager.
Mer energi, mindre stress og penger spart!
Se på dette som en god og lønnsom investering! Ja det tar litt tid i starten men du får igjen i form av fritid, overskudd og den gode følelsen av at du gir deg selv og dine nærmeste sunn god mat som bygger sterk helse!
Dette sier kunder som har brukt måltidsplanen:
Mestringsfølelse:
Jeg har aldri hatt stor glede av matlaging, jeg har følt meg klønete. Men kostplanen har oppskrifter som selv jeg mestrer. Etter hvert kunne jeg også improvisere. Å lage mat ble gøy. (Kvinne 46 år)
Mer energi:
Jeg kjente endring i energinivå, mer overskudd, mindre stress. Fordi jeg nå vet hva jeg skal lage, og har ingrediensene jeg trenger. I tillegg vet jeg at jeg får i meg mat som er god for kroppen, og den premierer meg. (Eli, 53 år)
Bedre tid:
Jeg var ikke forberedt på at en omfattende plan skulle gi bedre tid. Men kostplanen har bevist at sunn, god, variert kost kan gjøres enkelt. Tidligere ble en «rask» tur på butikken til minst en halvtime. Tid jeg nå kan fylle med ting jeg heller vil gjøre. Jeg liker spesielt at middagsrettene ivaretar neste dags lunch, og gjerne er flere porsjoner så jeg kan fryse ned. (Kvinne i 50 åra)
Penger spart:
Fra å spontanhandle flere ganger i uka, til komplett uke med mat innkjøpt på en handletur. Jeg halverte matbudsjettet! I starten ble det noen investeringer i krydder og annet, men etter to uker brukte jeg halvparten av hva jeg pleide. (Kvinne 42 år)
Har du lastet ned måltidsplanen?
PS! Jeg skreddersyr også måltidsplaner. Ta kontakt hvis du vil ha en måltidsplan tilpasset dine ønsker og behov.