Oppskrifter for diabetes

Det er så mye god mat du kan nyte! 

Finn våre oppskrifter i toppmenyen på siden! Alt som legges ut er testet og godkjent av familien. 

Alle har glede av sunn og god mat som holder blodsukkeret stabilt, og i tillegg gir masse næring og en fornøyd, mett mage.

Selv om vi bare har ett familiemedlem med diabetes så spiser hele familien stort sett det samme.

Vi har gått gradvis til verks og endret på mye av den maten vi spiste før. Les mer om vår historie her.

Kort fortalt har vi kastet ut halvfabrikata og annen ”fakefood” og spiser heller sunn og ordentlig mat laget fra bunn. Og dette trenger ikke å ta lang tid – ihvertfall ikke etterhvert som du lærer triksene! Ta en tur innom Tips & Triks (kommer) for innspill om de viktigste forandringene for å forberede til et mer diabetesvennelig kosthold.

I starten brukte jeg mye tid på kjøkkenet fordi jeg måtte omorganisere og prøve meg fram. Etterhvert etableres en ny rutine.

Dra nytte av det vi har lært!

Mitt mål er at sunn og diabetesvennlig mat skal være enkelt. Jeg jobber for forbedring, og aksepterer at det aldri blir perfekt!

Eva har laget seg en måltid fullt av god smak og næring.

Barna deltar på kjøkkenet. Espen har etterhvert blitt en god kokk.


Vi er fortsatt i endring og lærer stadig noe nytt. Denne prosessen har gitt mye god erfaring som inspirerer videre. Blant annet holder vi oss mer friske nå enn før kostholdsendringen. Og når vi blir syke kommer vi oss fortere på beina igjen.

En av tingene vi har funnet ut i løpet av denne prosessen er at noen av oss fungerer bedre uten gluten, og andre er sensitive for melkeprodukter. Derfor baker vi glutenfritt brød og knekkebrød og har alltid mandel- og kokosmelk tilgjengelig. Vi kjøper også glutenfritt brød (ikke alltid vi har hjemmebakt), men det er desverre ofte både dårlig kvalitet og mye karbohydrater (sukker) i det.

Hverdagen er hektisk men vi prøver likevel å ha ro rundt måltidene, spesielt middagene. Det er en god anledning til å samles og prate sammen om stort og smått.

Det er også fysiologiske grunner til at vi burde stresse ned og ta oss god tid når vi spiser:

  • Fordøyelsen. Den starter i munnen ved at fordøyelsesensymer produseres når du tygger maten. I tillegg blir maten som er godt tygd lettere utnyttet til energi. Det betyr at mindre blir lagret som fett eller fortsetter ned i tarmen ufordøyd. Det siste kan gi både magesmerter og forstoppelse.
  • Metthetsfølelsen. Det tar ca 20 min fra vi starter å tygge maten til hjernen signaliserer ned til tolvfingertarmen at vi er mette.
  • Stressrespons i kroppen slår av forbrenningen. Når kroppen er mobilisert for aktivitet eller er urolig tar det sympatiske nervesystemet over i en slags ”fight og flight” respons. Denne er nedfelt i genene våre. Fokuser på å roe ned og puste godt helt ned i magen før og under måltidet. Du ønsker å slå av stress og på forbrenning når du skal spise.

Les mer om dette på bloggen min ”Tre måter å unngå overspising

Mat er en stor og viktig del av livet vårt  – tygg – smak – nyt – lev 

Oppskrifter pÄ rask, enkel og sunn mat!

Du fÄr oppskrifter pÄ hverdagsmat, desserter, hva du skal spise og hva du skal droppe, hva som holder blodsukkeret lavt. Oppskrifter som gir overskudd og en lettere hverdag.

Close

Sukker heter ikke bare sukker

Over 75 % av maten du finner i butikken er tilsatt sukker! Ofte gjemt bak eksotiske og ukjente navn. 

Legg igjen navn og epost, sÄ fÄr listen du kan ta med deg nÄr du handler.