Vi har alltid spist mye knekkebrød så dette er en av de første oppskriftene jeg utviklet når vi startet med å redusere karbohydratene. Oppskriften har utviklet seg over et års tid etter tilbakemeldinger fra spesielt barna. Nå er knekkebrødene blitt en klassiker og et fast innslag hjemme hos oss – og gjester som smaker på dem vil alltid ha oppskriften.
Tid: 1 t (linfrø, chiafrø og psyllium husk skal svelle) + ca 30 – 40 min.
Steking: 175 grader i 30 – 40 min. Så på 100 grader i ca 1 time dersom de ikke er sprøe (avhengig av ovn og tykkelse på knekkebrødene)
Antall: ca 50 stk
Karbohydrater: ca. 5 gr. pr knekkebrød.
Ingredienser:
2 dl linfrø
2 ts chiafrø
6 spiseskjeer psyllium husk
3 dl mandelmel
1,5 dl havregryn (glutenfrie)
1,5 dl linfrømel (evt. linfrø som du selv kverner/kjører i blenderen)
4 dl solsikkefrø
4 dl sesamfrø
2 dl gresskar-/pepita frø (Jeg bruker å kjøre halvparten av frøene i blenderen for å få en litt finere konsistens på knekkebrødene)
1-2 teskje salt
1 teskje fenikkel (eller annet krydder for litt spennende smak) Kan sløyfes! OBS: Fenikkel er ikke alltid populært hos barna.
1 dl fibersirup (f.eks den fra Funksjonell mat) Valgfritt!
9 dl vann
Fremgangsmåte:
- Bland linfrø, chiafrø og psyllium husk og la det svelle i vann i ca. en time. Blandingen trenger ca 4-5 dl vann for å svelle til en geleaktig konsistens. PS Dette vannet kommer i tillegg til de 9 dl vann som er oppført i oppskriften.
- Bland alle de tørre ingrediensene, vann, fibersirup, så linfrø, chiafrø og psyllium husk inn i blandingen. Deigen skal være litt seig.
- Bruk en fast slikkepott til å smøre deigen jevnt utover et bakepapir. Bruk pizzadeler til å dele deigen i passe store ruter.
- Stekes i ovnen på 175 grader i 30 – 40 min.
- Ta knekkebrødene ut av ovnen, separer og evt. snu dem før du steker dem i ytterligere 30 min.
- Dersom de fortsatt er myke kan du sette dem i ovnen på 100 grader i 1-2 timer med stekeovnsdøren på gløtt.
- La knekkebrødene avkjøles fullstendig på rist og legg dem så i en tett boks.
Disse knekkebrødene er sunne og gode og holder blodsukkeret stabilt.