Hvordan bli lykkelig

Adferdspsykologer har brukt mye tid på å forske på hva som gjør oss lykkelig (eller ulykkelige). Vi vet nå at de menneskene som er mest glade og fornøyde både lever lenger og har en sterkere helse!

Det man vet er at lykke ikke er noe som bare skjer for deg. Hver og en kan gjøre små grep i tanker, atferd og relasjoner for å bli mer glade og fornøyde.

Dette er aktuelt for alle, syk eller frisk. For oss med diabetes sier dessverre statistikken at hver tredje person utvikler psykiske lidelser. Og en undersøkelse fra USA nylig, fant at nærmere 40% av de som lever med diabetes har også psykiske lidelser.

Mer om diabetes og psykisk helse.

Evolusjonen har gjort oss skeptiske

Vi mennesker har desverre lettere for å tolke negativt enn positivt. Det er noe vi har tatt med oss fra evolusjonen. For det var større sjanse for å overleve hvis man var mer skeptisk, og tenkte at ting kunne gå galt.

En metode:

Det betyr at vi må trene hjernen vår til å tenke mer positivt, og her er en metode vi kan bruke:

Ikke prøv å stoppe de negative tankene

Det å prøve å parkere negative tanker med » Jeg må slutte å tenke på dette» får oss bare til å tenke enda mer på det.

Det vi gir oppmerksomhet vokser.

Det riktige er å anerkjenne følelsen: «Jeg bekymrer meg for helsen min».

Hva ville du sagt til en venn?

Når du føler at du rakker ned på deg selv med negative tanker, tenk på hva du ville sagt til en venn i samme situasjon. Hvilket råd ville du gitt? Prøv å gi deg selv det samme rådet.

Utfordre dine negative tanker

Ved å stille oss selv de rette type spørsmål kan vi snu negative tanker til å bli mer positive og konstruktive. Studier viser at den såkalte Socratic questioning hvor man utfordrer sine negative tanker, har vist seg å være en metode som kan redusere symptomer på depresjon.

Metoden du kan bruke på deg selv:

Først skriver man ned sin negative tanke, for eksempel «Jeg får ikke til å få ned langtidsblodsukkeret, og det får meg til å føle meg mislykket i å ta vare på diabetesen».

  • Så spør du deg selv: «Hva er bevisene for at denne tanken er riktig?» Baserer jeg dette på fakta eller følelser?»
  • «Kan det være at jeg feiltolker situasjonen?» Kan det (i dette eksemplet) være metoden jeg bruker for å få ned blodsukkeret som er mislykket, ikke jeg?»
  • «Kan det være at andre tolker denne situasjonen annerledes?»
  • «Hvordan ville jeg tolket denne situasjonen hvis det hendte med noen andre, og ikke meg selv?»

Ved å stille denne type spørsmål utfordrer vi de negative tankene som vi alle opplever. Dette kan føre oss nærmere mer positive og konstruktive tankemønster.

Andre metoder:

Andre metoder som har vist seg å fungere for å skape mer velbehag og lykke er:

Pusteteknikker

Studier har vist at det å bruke pusten bevisst og aktivt kan redusere symptomer på blant annet angst, søvnproblemer, post-traumatisk stress (PTSD) og depresjoner. I mange hundre år har Yoga-tradisjonen brukt pusteteknikker, eller pranayama, for å gi fokus, avspenning og vitalitet.

Diabetes og psykisk helse

(Om)skriv din historie

Dagbok-/journalskriving i noen minutter hver dag har vist seg å gi større velbehag og mer generell glede. Det å skrive ned hva vi føler og tenker virker bevisstgjørende og kan bidra til å løse indre konflikter.

Det å skrive sin historie ned, for så å omskrive den, kan føre til atferdsendring og mer lykke viser studie. Noen ganger tjener ikke vår indre stemme oss på en god måte. Tanken er at ved å skrive ned, så omskrive historien, kan vi justere på perspektivene og aspektene i historien som ikke tjener vår mentale helse og utvikling på en god måte.

Beveg deg

Studier har vist at det å bevege seg skaper mer lykke enn det å sitte stille. Og ofte er det ikke mye som skal til. En rolig tur i frisk luft kan gjøre underverker på humøret.

Praktiser optimisme

Optimisme er delvis medfødt og delvis innøvd.

Å praktisere optimisme betyr ikke at man skal ignorere alvoret i en situasjon. Etter å ha fått en nedslående beskjed hos legen for eksempel, er det mange som vil føle seg nedslått og tenke «Dette klarer jeg ikke». En optimist vil i denne situasjonen heller velge å se på problemet som en utfordring og kanskje tenke; «dette blir vanskelig, men jeg skal gjøre mitt beste». Det gjør situasjonen mer håpefull.

Denne måten å tenke på er noe vi alle kan lære oss, og spre videre. For både optimisme og pessimisme er smittsomt!

Min intensjon med denne bloggen er å formidle hvor stor kraft vi har over tankene og følelsene våre. Tankene styrer følelsene våre, som igjen styrer handlingene våre.

Optimisme bringer mer glede og energi inn i livet. Dette er et fokus vi må jobbe med, og bestemme oss for å ha.

Vi velger selv – hver dag.

Oppskrifter på rask, enkel og sunn mat!

Du får oppskrifter på hverdagsmat, desserter, hva du skal spise og hva du skal droppe, hva som holder blodsukkeret lavt. Oppskrifter som gir overskudd og en lettere hverdag.

Close

Sukker heter ikke bare sukker

Over 75 % av maten du finner i butikken er tilsatt sukker! Ofte gjemt bak eksotiske og ukjente navn. 

Legg igjen navn og epost, så får listen du kan ta med deg når du handler.