Auberginen er stjerna i Imame Bayildi
Fylt aubergine, eller Imame Bayildi er en vegetarrett som har vært i det greske kjøkkenet i maaaange generasjoner!
Aubergin er en grønnsak vi trygt kan spise mer av. Nyere forskning som ser på hvilken mat vi kan bruke for å behandle eller forebygge sykdom trekker frem auberginen som en av «stjernene» fordi stoffer i den bidrar til å fornye og reparere kroppens stamceller.
Retten er veldig enkel å lage, tar ikke lang tid, og smaker fantastisk! Dette er en rik vegetarrett du kan servere alene , eller ved siden av stekt kylling, laks eller fetaost.
Oppskriften er beregnet for fire porsjoner.
Ingredienser
- 2 auberginer
- 4 klasetomater
- 1 stor rød løk
- 3 fedd hvitløk
- ca 1 ss balsamic vinegar
- Olivenolje
- 1 ss molasse (valgfritt, jeg lager ofte uten)
- salt og pepper
- urter som persille, mint, oregano, basilikum (ferske eller tørket som krydder)
Fremgangsmåte
- Vask og skjær auberginen i to på langs.
- Kutt et rutenett inn i auberginens fruktkjøtt og pensle med olivenolje
- Legg den ned i en ildfast form og forstek auberginen i 200 grader i ca. 10 min. slik at grønnsaken blir litt mørere
- Finhakk hvitløk, løk og tomat
- Stek hvitløk og løk i olivenolje i 2-3 min før du har tomatene oppi pannen
- La dette steke i noen minutter før du tilsetter balsamic vinegar og krydrer med salt og pepper
- Bruk en skje til å grave ut endel av auberginens fruktkjøtt og ha det oppi sammen med tomater og løk. Pass på å ikke grave ut for mye for skallet til de halve auberginene skal kunne romme fyllet
- Krydre og smak til tomat og løkblandingen med valgfrie urter
- Ha tomat og løkblandingen oppi de halve auberginskjellene. Fyll dem helt opp
- Stek dem i ovnen på 200 grader i 15 – 20 minutter
- Serveres med en klatt gresk yoghurt eller rømme